people

Най-скъпите самолетни билети

Най-скъпия самолетен билет е пътуването със собствен чартърен полет, с който звезди и милионери, притежаващи собствен самолет пътуват до която точка от света желаят, без да се съобразяват със самолетните компании.

“Най-скъп” е наречен билетът с личен полет, тъй като високите разходи за гориво определят стойността на полета, а този разход действително е голям – ако някога сте се питали колко гориво изразходва един самолет, голям самолет като Боинг 747 разходва 136 900 литра гориво за десет часов полет (30 000 галона по стандартните мерки) или около 14 000 литра на час!

Горивото в пътническите самолети обикновено се разполага в долната част на корпуса на самолета и заема значителна част от него

За по-малки самолети разбира се, разходът на гориво спада, но представете си как ще се ценообразува стойността на самолетния билет за един частен полет. Не случайно наистина трябва да си милионер, за да притежаваш собствен джет или самолет и самолетния билет в такъв случай струва хиляди.

Частните самолети се славят с великолепен интериорен дизайн, който често наподобява цял апартамент във въздуха

Но каква е стойността на най-скъпите самолетни билети за редовните авиолинии и пътници? Най-скъпи са, всеки купувал самолетен билет за бизнес класа знае, именно самолетните билети за първокласното обслужване на луксозна авиолиния или авиолиния която предлага бизнес класа. Най-скъп съответно е самолетния билет, закупен един или два дни преди самия полет. Сред най-скъпите самолетни билети се нареждат спечелените на аукцион билети за двама през 2007-ма на стойност 100 000 долара, закупени от мъж от Австралия за първия полет на Еърбас А380. Първият тестови полет на този вид Еърбас все пак е бил през 2005-та и на борда му е имало 6 пасажери, натоварени със служебни задължения около тестовия полет, така че в този ден те дори са получили надница за същия преход :)

Все пак парите от билетите от този търг отишли за благотворителност, а не за авиокомпанията, тъй като наддаването е целяло и далеч по-добри резултати от комерсиалните.

Специалистите в самолетните пътувания казват, че скъпата част от един билет на територията на Европа обаче, не се ценообразува на база разходено самолетно гориво. Неприятна изненада е да се разбере, че голяма част от цената на самолетния билет се формира от всякакъв вид такси и данъци. Пасажери пътуващи от една до друга точка на Европа знаят, че за много по-големи разстоания в САЩ цените на самолетните билети са понякога 5 пъти по-ниски от европейските дестинации. Така за разстояние от Западния до Източния бряг в централната част на САЩ могат да ви вземат едва 90 долара редовен самолетен билет, икономична класа – за същия редовен билет, същата класа и същите пари, разстоянието което можете да прелетите в Европа от София до Рим е 10 пъти по-малко. Въпреки това, рядко ще намерите толкова евтин билет до рим. Конкуренцията между отделните самолетни компании е толкова голяма, че крайния потребител в Европа плаща огромна цена за своето пътуване.

И една добра новина: често при разместването на полетите и закъсненията, се налага някои пътници да бъдат пренасочени към друг полет и тогава, за компенсация, някои самолетни компании се случва да настанят такива пътници в бизнес класа. Така за един сравнително евтин самолетен билет можете да получите първокласни удобства и обслужване! Въпреки че такива случаи са редки, желаем ви късмет при самолетните пътувания и шансът да ви споходи с някое такова неочаквано луксозно пътуване на ниска цена!

(Съдейки по усмивката това е един късметлия :) )) – човек който е платил редовната цена за бизнес класа нито изглежда така, нито е толкова доволен от трикратната и стойност в сравнение с редовен самолетен билет :)

Comments Off |