people

Въздушни мили и бонуси при пътуване със самолет

Събирай въздушни мили при полет с една и съща авиокомпания или авиокомпании в алианс

Ако пътувате често със самолет, почти сигурно е, че знаете за отстъпките за лоялни клиенти, които получавате, ако ползвате една и съща авиокомпания или група от авиопревозвачи, каквито например са Star Aliance, Skyteam и други.

Loyal client, golden miles, frequent flyer или с други думи програмите за лоялни клиенти на различните авиокомпании обобщават правото ви на бонуси, ако сте верен клиент на даден превозвач. С всеки полет със дадена авиокомпания вие сте потенциален кандидат за точки, които се наричат мили, или въздушни мили. Събраните точки се отнасят не само за полети но и ако сте клиент на бизнес класа, ползвате коли под наем, хотели, брандирани кредитни карти или ако ползвате безмитния магазин във въздуха. Дори ревюта в големи травъл сайтове ви дават право на точки.

Събирай мили с всеки самолетен билет

Ако пътувате в Европа, регистрирайте се в системата на Стар Алайънс, която от момента на регистрация (не можете да вписвате минали полети) започва да отчита и отброява вашите мили и ви дава право да видите, след определен брой мили с какъв бонус разполагате.
С регистрация, вие получавате карта по пощата, но дори без нея, разполагате с виртуална карта с номер, който трябва да посочите ако резервирате онлайн самолетен билет или направо на чек-ин на летището при отпътуване. Този личен номер е вашия брояч на мили/ километри при всеки полет.
Хотелите, вписани в програмата Майлс енд Мор ви предлагат приблизително 500 въздушни мили при настаняване. Големите компании за отдаване на автомобили под наем като Сикст също ви дават точки.

В зависимост от честотата на пътуване, получавате един от няколко вида карти. Най-използваната е и най-масовата, с валидност до определени месеци и без начално насъбрани въздушни мили. За останалите е необходимо да сте летяли поне 35 000 мили в рамките на календарна година, в случая с превозвачи като Луфтханза, Хърватските авиолинии, Джърмануингс, Бруселс авиолинии, ЛОТ полски авиолинии, Луксеър и тн.

Друг алианс, обединяващ големи самолетни компании и авио превозвачи е Skyteam.com, обединение от китайски, руски, корейски и други авиолинии по света. На техния сайт можете да се класирате за frequent flyer програми и да се възползвате от намаленията и бонусите, предлагани от всеки от тях.

Тъй като местоположението ни в България често налага за превозвач да се използва българската авиокомпания Бългерия Еър, добре е да се запишете и в тяхната система за печелене на въздушни мили. Не забравяйте, че за съжаление, отделните авиопревозвачи не обединяват милите си, освен ако не са в обединение, подобно на това на Star Aliance.
На сайта на превозвача Bulgaria Air можете да видите някои от предимствата и бонусите, при пътуване като лоялен потребител. Сред тях са безплатни самолетни билети към превозвача, предимство при потвърждаване на резервации или чек-ин а на летището. Особено ценни са и правата да използвате по-тежък багаж, които се печелят бързо.

Накратко – за да печелите от всеки полет, преди да летите задължително се регистрирайте във програмата за лоялни клиенти на авиокомпанията, с която ще летите. Безплатно е и ще ви се отблагодари един ден, стига да пътувате сравнително често със самолет.

Спазвайте препоръчителната политика за вписването на милите – някои компании като Еър Франс искат да сте вписали полетите си приблизително 2 седмици преди пътуване, за да ги отчетат. С една дума – създайте си добрия навик да вписвате полетите си в системата на превозвача веднага щом резервирате полет или купите самолетен билет.

Мили събирате, независимо къде сте резервирали своя полет. Уточнете това, когато резервирате самолетен билет с туроператор.

Comments Off |