people

Амелия Еърхарт – 115 години от рождението на авиаторката. Пилоти и авиатори

Днес се навършват 115 години от рождението на Амелия Ерхарт и Гугъл отбелязват това с промяна на своето лого, както имат обичай за всеки ден от годината. Тази годишнина е добър повод да си припомним Амелия Мери Еърхарт първата жена-пилот в САЩ и първата жена-авиатор, прелетяла над Атлантическия океан. Родена е днес, на 24 юли преди 115 години, а датата на смърта и неизвестна, тъй като по време на полет над Тихия океан, тя зчезва безследно на 2 юли 1937. Амелия Еърхарт е популярна с рекордите си, но и със своята смелост и положително влияние върху феминистичните движения.

Де Мойн щата Айова е почти символичен град в Америка, на когото се приписва пълния провинциализъм, но именно там малката Амелия вижда първия си самолет. Куриозното е, че тя отказва на баща си да полетят с него, защото не й изглеждал интересен.

Преживяла трудни времена, използвайки наследството от баба си и работейки, за да може да купи своя първи собствен самолет, от първото си качване на летящата машина, Амелия нито за миг не спира да се занимава с авиация и летене. След известния първи полет над Атлантика на милионерът-авиатор Чарлз Линдберг, Амелия получава покана да бъде първата жена, прелетяла опасно широкия океан до Европейското крайбрежие. За по-малко от едно денонощие, тя и нейната спътничка кацат в Бъри Порт, Уелс.
За своя кураж, Еърхарт получава Distinguished Flying Cross (Орден за постижения в авиацията) от Конгреса на САЩ, орден на „Почетния легион“ от правителството на Франция и златен медал на Националното географско общество.

Едва влязла в своята четиридесет годишнина Амелия изчезва по време на полет. Много са теориите за изчезването на самолета -едни смятат, че горивото на самолета свършва и той потъва в океана, че се разбива в останките на товарен кораб, друга теория твърди, че попадат на остров, четвърта – че Еърхарт и Нунан са спасени от патрулиращ японски кораб и пленени, дори че са шпиони. Щатски вестници излизат с новина, че Еърхарт не е мъртва, а живее в Ню Джърси под друго име.

Днес кончината на Амелия е загадка, която близките й са оставили неразгадана. И защо не – вероятно погълната от водите на океана, това е точно краят, който един смел и авантюристичен дух би пожелал.

Comments Off |