people

Храна в самолета

Истинската причина за храната без вкус по време на полет

Да си го кажем направо: въпросът защо храната в самолета често има изкуствен вкус си го е задавал всеки, пътувал в икономична класа. Кратките полети и идеята, че човек често успява да похапне преди да се качи на самолета, не пречат да се даде ниска оценка на храната, която ни сервират по време на полет със самолет.

Според проучвания на специалисти от институт Фраунхофер, причината не е в качеството на хранителните продукти, така че не бързайте да стреляте по готвача. Една от причините е промяната на вкусовите рецептори, които реагират различно при голяма надморска височина. Вкусовите рецептори са първите, които се притъпяват, при височина над 2км. Можете да опитате сами, ако носите храна със себе си – пиле или риба, дори спагети имат объркващ, притъпен вкус.

Евтини самолетни билети Виена

Учените правили тестове във въздуха, обобщават, че комбинацията от височина и сух въздух каратрецепторите ви да реагират така, сякаш имате настинка, със загуба на пълната си възприемчивост. Усещането за солено и сладко се притъпява с около 30%, а сухия въздух влияе върху лигавиците, които са основните сензори за миризма и вкус.
За да засилят вкуса, компаниите, приготвящи храната за самолетен полет прибавят глутамат – всеизвестната тайна съставка за по-отчетливо възприемане на вкуса. За някои от участниците в експеримента, шумът в кабината също е оказал влияние. При провеждане на отделно проучване, 48 участници опитват различни на вкус храни с вързани очи, със слушалки на ушите. Част от тях се хранели в пълна тишина, а останалите – на шум. В резултат, тези, които се хранели на шум, имали по-слабо усещане за солено и сладко, но храната им се е сторила по-хрупкава.

Така че не се учудвайте на странния вкус на самолетните сандвичи и лошото кафе. Може би причината е в нас!

 

 

Comments Off |

Меню в самолета

Предложения за храна и напитки в самолета

Доброто меню по време на полет не е приоритет единствено на бизнес класата, макар че да признаем, разлика в храната има. По време на икономическата криза, преди 3 години, много авиокомпании свиха бюджета си, защото се оказа, че дори нещо елементарно като коктейлните черешки, може да повиши годишния бюджет с хиляди долари.
За пътниците това не бе добра новина, тъй като в следствие от тази мярка цената на самолетните билети не падна, намаля единствено качеството на храната.
Търсейки компромисен вариант, много компании съкратиха менюто, като се спряха на унифицирано (подходящо за вегетарианци и месоядни, най-честата причина менюто да се разнообразява) меню на вегетарианска основа.

Храна в самолета – разлики в различните региони
Питателна храна с повече блюда съответства на продължителността на полета и се базира на дневната нужда от калории при мъжете и жените. Презокеански полети и полети до далечни дестинации сервират пълно меню, кратките полети се задоволяват със сандвичи и малки салати.
Не само продължителността е критерий за количеството и разнообразието на самолетното меню. В САЩ, пословични с количествата и честотата на хранене старанието да се предлага добра храна по време на полет е детайл, на който авиокомпаниите обръщат подобаващо внимание. За изминалата година, канадските авиолинии и Virgin America си извоюваха първо място по рейтинг относно качеството на храната, която сервират по време на полет, като критериите не бяха единствено количество и задоволство от вкуса, но и стремежа да се избягват висококалорийни закуски и да се предлагат здравословни храни.

Авиокомпаниите на Близкия изток, които в последните години отделиха огромен бюджет за реклама стартираха кампаниите си не само с реклама, те станаха пословични с топлата, наподобяваща домашно приготвена храна, която сервираха на борда дори при кратък полет до Саудитска Арабия например. Авиокомпанията на Обединените Арабски Емирства – Емирейтс стана пример за добро самолетно меню.

Критерии за добра храна в самолета:
На първо място водеща е обратната връзка, давана от пътниците на съответната авиолиния, които коментират разнообразието в менюто, промените спрямо предходни години, качеството на храната и съобразяването със здравето на клиентите, както и предоставят ли информация и за съдържанието на храните, съставките, калориите и рисковете.

Важно е да се знае, че на височината от десетки километри вкусовите рецептори се променят, променят се и нуждите от хидратация и храна. Дехидратирани, вкусовите рецептори  стават и по-малко възприемчиви, сетивата за аромат се променят, по- фините аромати е трудно да бъдат усетени. Хубавите вина придобиват еднообразен вкус, а храната – безвкусна, без подправки. За това авиокомпаниите наблягат на генеричните вкусове -  сладко, кисело, горчиво и солено и леко ги подсилват.

Авиокомпании – меню

„Домашно приготвена” храна или такава, която съответства на ресторантската може да се поръча и по време на редовен полет в икономична класа. Австрийски авиолинии със своето DO & CO меню, в което срещу 15 евро можете да поръчате суши, виенски шницел или обилна закуска към вече предлаганата храна на борда често обновяват своите предложения. Необходимо е предварително да изберете от меню своя обяд или вечеря на борда на самолета и да платите с карта. Резервациите са лесни, бързи и могат да се направят през мобилен телефон, но е необходимо да го направите 36 часа преди полет.
Подобно на тях, турските авиолинии полагат отлично старание да предложат ресторантски услуги на борда. В зависимост от времетраенето на полета Турски авиолинии предлагат два или три вида обедно меню, както и специално меню за пасажерите които са на диета или имат специфични изисквания. Менюто на повечето авиопревозвачи е от международната кухня, като всяка се старае да разнообрази с нещо „родно” своето меню. Така например за десерт в турски авиолинии се поднасят сладкиши с кафе или чай, а също така и висококачествени коняци и ликьори. Компанията предлага дори кашерна храна.

Сред авиокомпаниите, които не се справят със задоволяването на вкусовите предпочитания на своите пасажери са Райънеър, американската Спирит Еърлайнс, британската Изи джет, руската Аерофлот и няколко китайски авиокомпании.

Авиокомпаниите провеждат конкурси, на които във водещите икономически страни се появяват истински кулинарни гуру-та. Да се поеме ангажимент към авиокомпания е много сериозен бизнес и голяма отговорност, наред с печалбата от такава огромна поръчка.

Самолетното меню за икономична класа не е много разнообразно – клуб сандвич, малка салата, паста с доматен сос, гевречета, малки сладки, десертчета, напитки.

Самолетното меню за бизнес и първа класа е разнообразно и може да включва предястия от средиземноморската кухня, омари, месни или вегетариански хапки от по традиционна за съответната страна рецепта, сушено месо, разнообразни салати, деликатеси, прясно изпечен хляб и ароматно еспресо, супи, класическите три възможни основни блюда, или предястия от сирене, плодове и естествено, изкусителен десерт. Предлагат се специални менюта за тези, които имат раз
лични религиозни, културни или диетични предпочитания, Кашер или Халал – храна, която е в съответствие с еврейските и арабските религиозни норми.. Традиционно деликатесни храни присъстват в менюто – сьомга, писия, патешко, заешко, месо от елен или друг дивеч, поднесени с аспержи, селекция диви гъби, скариди, блини и дори хайвер.
Сред десертите разнообразието е от торти, тарталети, сладкиши, кремове, мусове, пюрета, изобилие от шоколад

Comments Off |