people

Домашни любимци в самолета

Пътуване на домашни любимци в самолет, Кучета и котки по време на полет с пътнически самолет

Самолетна политика с домашни любимци – транспортиране на куче и котка

З да транспортирате домашни любимци в самолет , най-често котки и кучета е необходимо да регистрирате животното още по време на резервацията. Резервацията на домашен любимец е необходима не само за да се прецени дали той да бъде допуснат, но и ограничението в броя на превозваните животни на борда на един и същи самолет.
За повечето самолетни компании транспортиране на домашни любимци със самолет се допуска на база изисквания за здравословно състояние на животното, при което трябва да подадете валидни документи – паспорт и здраве на животното, подкрепени с прегледи, ваксинации и изследвания.

Животните се превозват в специални клетки, съответстващи на тяхното тегло и размери. Към изискванията за клетка е правилото тя да е достатъчно голяма, за да може животното да стои свободно, да се обръща и да ляга. Купете клетката по-рано за да може котката или кучето да привикне със стоенето вътре.

Изключение при пътуване в самолетната кабина се прави за кучетата-водачи за хората с увредено зрение и сървис кучитата, т.нар асистиращи кучета, които са легални постоянни придружители на хора със заболявания като остър диабет, епилептици с пристъпи и припадъци и аутизъм. Не забравяйте че не е прието да закачате и да играете с такова куче, ако сте заедно с него в стая или кабина, тъй като е прието тези кучета да се считат за “животни по време на работа” и за общуване под всякаква форма е необходимо позволение от собственика.

За останалите животни се предлагат две опции за транспорт: ако тежестта на животното заедно с клетката е до 8 кг. животното се превозва като пътнически багаж в кабината. Ако тежестта на животното заедно с клетката е над 8 кг. животното се превозва в багажното помещение на самолета. И в двата случая се заплаща такса, която зависи от теглото на животното заедно с тежестта на клетката. Допустимите размери също се уточняват от компанията, с която пътувате.

Когато сте на борда на кораба със своя малък домашен любимец, клетката с него се поставя на пода, тя трябва да е с възможност за заключване и да не създава условия за замърсяване около себе си. Животни, които не пътуват в една кабина с пътниците са птици, зайци, хамстери или морски свинчета.

Някои превозвачи са приветливи към домашните любимци (а може би техните директори имат кучета!?!) и климатизират багажното отделение, но не се учудвайте, че таксите за превоз при тях са високи. В някои страни допускането на животни на територията на страната е затруднено. Така например ако имате самолетен билет до Лондон или друг град в Англия, трябва да знаете, че изискванията към ваксините и изследванията са строги. Великобритания може да се похвали с почти напълно изолиран бяс от острова (отвъд Ламанша на практика няма случаи на бяс, дори не ви ваксинират против бяс, ако местно животно ви ухапе) и за да запази статуквото си, изисква строг контрол – за това уверете се че домашният ви любимец, куче или котка има всички ваксинации, който са отбелязани и в неговия паспорт. За Англия и други страни има нужда от допълнителни ваксинации, както и кръвна проба, която да гарантира за чистота от паразити, валидна единствено за последните 6 месеца.

Не на последно място, някои авиокомпании предлагат и една екзотична оферта – да третират вашето куче като пътник. Чартърният превозвач “Виктор” предлага тази опция за транпортиране на домашен любимец със стил срещу висока сума, по-скъпа и от собствения ви самолетен билет. За презокеанско пътуване, цената на кучешкото място до вас струва приблизително 1250 долара. Срещу солена цена, ще можете да видите как кучето ви гледа перестите облаци през прозореца, необезпокоявано от никого.

Нискобюджетните авиокомпании като Изиджет или Уизеър не позволяват превоз на домашни любимци.

И може би правят грешка, защото много пътници признават, че кроткото куче до тях поне не пита “стигнахме ли вече???” на всеки 10 минути, както правят 5 годишните деца.

(снимки: Дейли Мейл)

Comments Off |