people

Турция строи най-голямото летище в света

Най-голямото летище в света

 

Новината, че Турция издига най-голямото летище в света ни накара да проверим кои са най-големите летища в света и в Европа и какъв е техния капацитет. Предстоящото летище в Истанбул се налага поради огромния трафик между Европа, Азия и Африка, който истанбулското летище обслужва ежегодно. Новото летище цели да обслужва до 150 милиона пътници годишно.

Търгът за проект ново Истанбулско летище ще стартира на 3 май 2013г, а строежът на летището ще продължи 42 месеца или 3г и 5 месеца, по думите на турския министър на транспорта Бинали Йълдъръм, като разходите по проекта се очаква да достигнат 7 милиарда евро. Новото летище ще разшири досегашните летищни пътеки с 6 нови и освен, че ще стане третото летище в турския мегаполис, ще разполага с три писти, обслужващи най-големите самолети като Ербъс 380 и Боинг 787.

Най-голямото летище в света е Летище Хартсфийлд-Джаксън в Атланта. То е летище за домуване на новообедидените компании на Делта и Норт Уест и обслужва приблизително 100 млн пътници годишно, които използват полети до 368 световни дестинации). След кризата от 2008-ма летището временно намали обемите си от полети, но към днешна дата остава водещо в списъка с големи световни летища.

Аеропортът, който Турция планира да изгради в Истанбул трябва да обслужва 150 милиона пътници годишно. То ще бъде построено в европейската част на Истанбул на площ от 77 млн кв.м. То ще е второто летище в европейската част, след летище Ататюрк. В азиатската част полетите се обслужват от летище Сабиха Гьокчен.

Новото летище ще засенчи първото по големина европейско летище Хийтроу в Лондон. Лондонското летище, на своя страна отправна точка за презокеански полети, основно до САЩ, Канада и Южна Америка обслужва приблизително 70млн пътници годишно и е дом на британските авиокомпании Бритиш Еъруейс, Върджин Атлантик и BMI. Наскоро писахме за промените по неговото разширяване и заличаването на част от по-старите му постройки.

В Азия водещо е летище Капитал Пекин, което обслужва приблизително същият брой пътници като летище Хийтроу. Причината гигантския човекопоток в Азия да е с толкова ниски параметри на летищно обслужване е генерално ниския стандарт на живот, сравнен с този на САЩ, който кара мнозина от пътуващите да използват по-евтини варианти за транспорт, като пътуване с кола, рейсове или влак.

Летище Ататюрк в Истанбул

Comments Off |