people

Да си припомним… Владимир Балан

Български летци

и пилоти

Владимир Балан

Самолетостроене в България. Български самолети и авиатори.

Владимир Александров Балан е един от първите летци във военната авиация на България, участник в Първата световна война и един от най-важните личности, проправящи пътя на българската гражданска и военна авиация. Починал през бурните дни на голямата национална криза, започнала на 9 септември 1944, когато след посещение в Щаба на авиацията не се завръща у дома. Убит без присъда и без успех в проследяването на последните му часове. Неговите успешни връзки с Луфтханза и изключителния му професионализъм са повод народната власт да се усъмни във връзките му със западния свят и да го ликвидира.

Пилотът Владимир Балан е роден в семейството на големия български учен Александър Теодоров-Балан. След участието си в Първата световна война завършва авиоинженерство в Австрия и Германия и с течение на годините се утвърждава като водещ професионалист в областта, като заслужено заема ръководни постове в местните авиационни предприятия и институции и участва в производството на български самолети.

Благодарение на неговите познания и отлични връзки, в България се изгражда Държавна аеропланна работилница /ДАР/ в Божурище.
За успехите си на фронта поручик Балан е награден с “Железния кръст” – еквивалент на нашия “Кръст за храброст”.

След изчезването на Владимир Балан, с неговата участ се спекулира, неясна остава съдбата му. Дъщерята на пилота твърди, че през 1956-та към нея приближил мъж, свидетелстващ, че е работил заедно с нейния баща в самолетен завод в Урал. За съжаление и до сега случаят с изчезналия пилот остава неизяснен.

Comments Off |