people

Самолетни билети до Израел

До Израел и главните градове Тел Авив и Ерусалим няма евтини полети от София. За сега, поради естеството на дестинацията, извън Европа нискобюджетните пътувания са ограничени и съответно, цената за редовните пътувания не е ниска.

Израел е страна, в която през последните години се осъществява доста сериозен въздушен трафик. Страната поддържа добри културни и икономически връзки с България и полетите до там са ежедневни. Извън икономическия контекст, Израел е изключително популярна като туристическа дестинация, със своите артефакти, културни и религиозни забележителности, както и със своите плажове. През 2008-ма Израел е посетен от над 3 милиона туристи, потокът от хора е особено силен около важни религиозни празници за християни и мюсюлмани. Официалната валута в страната е Шекел, но се ползва и останалата валута – евро и най-вече – долари.

Израел е известен със строгия си пропусквателен режим по летищата. Имайте предвид, че при кацане в Израел, особено ако сте там за първи път, на летището ще ви задържат доста. Багажът се преглежда обстойно и всеки желаещ да посети страната се разпитва подробно за причините да е там. Със сериозната политика между араби и израелци, нищо чудно, че такъв контрол се налага.

Преминаване през граничния контрол на летище Бен Гурион задължително включва щателна проверка с цел сигурност. Дръжте се естествено и не си позволявайте спорни шеги и неуместни коментари. След въпросите около вашето пребиваване в Израел се преминава през паспортния контрол и залата за получаване на багажа.
Спазвайте ограничението за внасяне на алкохол в Израел – до 1 бутилка концентрат или 1 бутилка вино на човек, закупени в България или във фри магазините на летище Бен Гурион в Тел Авив.

На летище Бен Гурион служителите по сигурността проверяват за експлозиви и оръжие, но основната проверка е за опасни хора. Охраната на летището далеч не е от военни и официални лица. В същината си най-важните и членове са цивилни лица и вашата проверка започва още преди пасажерите да са влезли на терминала на Бен Гугион. Тези своего рода профайлери отбелязват всеки елемент от вашето облекло или поведение и техните въпроси често изглеждат странни или твърде лични, нетактични и неуместни, но част от тях не цели отговор, а проверка на вашите реакции. Властите на летището не се оставят да бъдат заблудени, че терористът ще дойде облечен във военни дрехи, със съмнителен пояс около кръста. Най-големия им страх са майките, държащи бебе с шише мляко или млади, привидно разсеяни хора. За това проверките са обстойни.

Една от отличителните черти на летище Бен-Гурион е стремежът да не се формират опашки. Това се прави за да има минимален брой жертви в случай на терористичен атентат. Ако сте купили самолетни билети София – Тел Авив, очаквайте опашките на софийското летище. На връщане от Израел положението е сходно, още на входа на летището, километри преди него, минавате през бариера, при която колата трябва да спре, още там се проверява дали човекът вътре изглежда подозрителен. Задачата на сътрудниците на входа на Бен Гурион, преди още служителите да са проверили вашия самолетен билет до Тел Авив е да минимизира количеството хора, които потенциалният терорист цели да убие.

За това, когато летите до Израел и имате самолетни билети София Тел Авив, имайте предвид посочената информация.

Най-популярните дестинации за полети до Израел са Ерусалим и Тел Авив. Летището в Йерусалим е затворено от 2001-ва година за редовни полети, за това всички международни полети се поемат от летище Бен Гурион близо до Тел Авив. Практически почти не можете да намерите някакъв полет до Ерусалим с редовна линия.

Най-евтините самолетни билети до Израел често са с авиокомпании Turkish Airlines, Austrian, Lufthansa. Полети от София до Тел Авив изпълнява единствено местния превозвач България Ер.

Comments Off |