people

Такса самолетен билет за хора с наднормено тегло

Макар да звучи като първоаприлска шега, Самоа Еър действително таксува пътниците си на базата на тяхното тегло. Темата за пътниците с наднормено тегло и мястото им в самолет дискретно се повдига само в случаите на оплаквания от клиенти. Рядко хората с наднормено тегло също така от своя страна, купуват две места, въпреки че практически някои от тях заемат толкова. Проблемът е деликатен и въздушните компании и авио превозвачи.

Някои самолетни компании решават проблема, като дават възможност към момента на резервация да изберете така нареченото място “седалка плюс” / Seat Plus. Резервацията на това място е безплатна, макар някои авиокомпании напоследък, поради заеманото пространство и спецификата на седалките за хора с наднормено тегло, да класират тези места като “лукс” и подобно предпочитаните от пътниците първи редици, да таксуват допълнително при резервация.

Самоа Еър предлага интересен вариант за таксуването както на багаж, така и на пътници в пътнически самолет, който поставя пътниците с наднормено тегло в позиция да плащат повече от останалите. Самолетна такса, таксуваща 1кг тегло с 1 долар е идеята, която авиопревозвачът лансира.

Идеята да се таксуват килограми не е нова за много страни, особено в Азия, в сектори, различни от пътническите самолетни превози. Според Крис Лангтън, изпълнителен директор на Самоа Ер, идеята за такава такса е честна, тя дори разрешава проблема със самолетните билети на децата, които следва да са по-ниски като цена.

Разбира се, в такава ситуация повечето семейства съжаляват, че са позволявали на детето си да прекалява с чипс и шоколад.

Comments Off |