people

Турбуленция

Турбуленцията при пътуване със самолет е винаги вероятна, за това и много превозвачи и самолетни компании предпочитат да предупреждават за наличието на турбулентност по време на полет. В противен случай, някои от тях могат да бъдат съдени за непредпазливост – а колкото и странно да звучи това, при наличие на външни фактори, в някои държави законодателството позволява съдебни процеси спрямо подобна “непредпазливост”.

Турбулентността е попадане под влиянието на вихрови ядра от свободните атмосферни турбулентни структури с габаритните размери на въздухоплавателното средство или по-големи. Най-голямата опасност при турбулентност са прекомерните натоварвания на самолетната конструкция.

Винаги когато пилотът на пътнически полет е в ситуация на турболентност, той предупреждава, а самолетния екипаж асистира до преодоляване на турбулентността и рисковете, които носи.

Съществуват случаи на сериозно нараняване при висока турболентност.

През изминалата седмица, самолет от Сингапурските авиолинии (полет от Сингапур до Лондон), премина през силна турболентност, а някои от пътниците направиха снимки на пораженията. “Всичко, което не бе вързано, буквално полетя нагоре” – споделя един от пътниците. Не напразно, в народната реч някои наричат турболенцията “въздушна яма” – преживяването понякога наподобява свободно падане в пропаст или яма. Изключително важно е, при предупреждение от капитана да затегнете коланите, да го направите веднага. Всеки, рискувал да не се подчини, би преживял сериозни травми.

Ето част от снимките на събитието:

Comments Off |