people

Турция строи най-голямото летище в света

Най-голямото летище в света

 

Новината, че Турция издига най-голямото летище в света ни накара да проверим кои са най-големите летища в света и в Европа и какъв е техния капацитет. Предстоящото летище в Истанбул се налага поради огромния трафик между Европа, Азия и Африка, който истанбулското летище обслужва ежегодно. Новото летище цели да обслужва до 150 милиона пътници годишно.

Търгът за проект ново Истанбулско летище ще стартира на 3 май 2013г, а строежът на летището ще продължи 42 месеца или 3г и 5 месеца, по думите на турския министър на транспорта Бинали Йълдъръм, като разходите по проекта се очаква да достигнат 7 милиарда евро. Новото летище ще разшири досегашните летищни пътеки с 6 нови и освен, че ще стане третото летище в турския мегаполис, ще разполага с три писти, обслужващи най-големите самолети като Ербъс 380 и Боинг 787.

Най-голямото летище в света е Летище Хартсфийлд-Джаксън в Атланта. То е летище за домуване на новообедидените компании на Делта и Норт Уест и обслужва приблизително 100 млн пътници годишно, които използват полети до 368 световни дестинации). След кризата от 2008-ма летището временно намали обемите си от полети, но към днешна дата остава водещо в списъка с големи световни летища.

Аеропортът, който Турция планира да изгради в Истанбул трябва да обслужва 150 милиона пътници годишно. То ще бъде построено в европейската част на Истанбул на площ от 77 млн кв.м. То ще е второто летище в европейската част, след летище Ататюрк. В азиатската част полетите се обслужват от летище Сабиха Гьокчен.

Новото летище ще засенчи първото по големина европейско летище Хийтроу в Лондон. Лондонското летище, на своя страна отправна точка за презокеански полети, основно до САЩ, Канада и Южна Америка обслужва приблизително 70млн пътници годишно и е дом на британските авиокомпании Бритиш Еъруейс, Върджин Атлантик и BMI. Наскоро писахме за промените по неговото разширяване и заличаването на част от по-старите му постройки.

В Азия водещо е летище Капитал Пекин, което обслужва приблизително същият брой пътници като летище Хийтроу. Причината гигантския човекопоток в Азия да е с толкова ниски параметри на летищно обслужване е генерално ниския стандарт на живот, сравнен с този на САЩ, който кара мнозина от пътуващите да използват по-евтини варианти за транспорт, като пътуване с кола, рейсове или влак.

Летище Ататюрк в Истанбул

Comments Off |

Полети до далечни дестинации – летище Ататюрк Истанбул

За малка страна като България е логично да не осигурява директни полети до далечни дестинации с нисък трафик от страна на България. Така например, ако летите до Австралия, Япония или дори Афганистан, полетите ви задължително ще потеглят от някое от големите международни летища.

Днес ще ви запознаем с летището на Истанбул, начална точка за директни полети до световни далечни спрямо България дестинации. Международното летище на Истанбул е входна точка за Източното полукълбо, Азия, Австралия и Африка.

Международното летище Ататюрк в европейската част на Истанбул се намира на 28 км от центъра на Истанбул и на няколко километра от морето и е основното и най-голямо летище в Турция. В списъка на 100-те най-натоварени летища в Европа (класирани по показател обслужени пътници за 2009г) летището е на девето място по трафик на пътници, след големите летища на Великобритания с Хийтроу Лондон и Гетуик Лондон, Шарл де Гол в Париж, немските Франкфурт на Майн и Мюнхен и Италия с Леонардо да Винчи еърпорт. Летището има пътнически трафик от 32 милиона души и е сред десетте най-натоварени летища в Европа.

Международно летище Atuturk в Истанбул се разполага на четири терминала:
Терминал 1 е малък и обслужва вътрешни за Турция полети
Терминал 2 е за международни полети
Терминал 3 е за товарни полети
Терминал 4 е за обща авиация.

Терминалите на летище Ататюрк са свързани с пешеходна пътека с ескалатори и движещи се пътеки. Връзката между двата пътнически международни терминала се осъществява от подземен влак, а наличните летищни съоръжения включват шатъл бусове, съоръжения за пътници с увреждания, паркинг зона, асистанс кътове, офиси на фирми за коли под наем, както и задължителния за големите летища хотел. Другите удобства на летището са банковите банкомати и офиси, поща, телефони, ресторанти, кафенета и барове, множество магазини и безмитна зона. На територияата на летището има връзка до безжичен интернет (Wi-Fi) и екрани със сателитна телевизия.

Вижте повече инфо тук – www.ataturkairport.com - страницата зарежда доста бавно, но там можете да намерите карта на летището Ататюрк.

Още по-подробна и лесна за ориентиране информация за летището можете да намерите в английската версия на Уикипедия – Ататюрк летище. Там са дадени директните полети до много далечни дестинации – полезна информация, ако решите да проверите възможен ли е директен полет от турското летище.

Транспортни връзки на летище Ататюрк, Истанбул с града

Летището се разполага в местността Йесилкой и предлага отлични транспортни връзки с Истанбул, най-използваната от които е метрото. Летището е оборудвано с указателни табели на английски, с които да стигнете лесно до метростанцията или гара “Zeytinburnu” откъдето вземете трамвай за Истанбул. Линията Zeytinburnu-Kabatas на трамвая пресича повечето туристически забележителности на града.

Автобусната връзка на летище Ататюрк, Истанбул с града е чрез автобусите Хавас, които стигат до центъра на Истанбул, на всеки 30 минути оттам има автобус до площад Таксим. Автобусите отпътуват от пред залата за пристигащи на международния и вътрешния терминал и времето да стигнете до града е от 50 минути до 1 час в зависимост от трафика. Жетоните за автобусите, метрото и трамваите са червени и струват 1,75 лири Купуват се от автомати за жетони на самите спирки и от някои павилиони.

Такситата взимат около 15-20 евро до центъра на града. В Истанбул такситата са жълти, а в предградията – лилави.

Както в България и в Турция можете да използвате за транспорт маршрутки. Наречени още долмуш, те тръгват, когато се напълнят, и спират, където им кажете. Те са по-евтини от масовия градски транспорт.

Връзка на летище Ататюрк с летище Сабиха Гьокчен

Сабиха Гьокчен се намира в азиатската част на града и се използва предимно за вътрешни полети и нискобюджетни авиокомпании. Между летищата няма пряка транспортна връзка. Автобусът от летището до Таксим е около 10 лири, оттам има връзка за по-малкото летище.

Как да стигнем от България до летището на Истанбул

Самолетни билети – на сметка е двупосочен полет до Истанбул с опция за еднодневен престой (нощувка + закуска), но ако работите с добър туроператор, можете да намерите и по-подходяща връзка без преспиване. Двупосочния билет е около 100 евро.
Влак – можете да използвате международен експрес, който минава през Белград и София за Истанбул. Цената е като на самолетен билет.
Автобус – двупосочен превоз с еднодневен престой (нощувка + закуска) е на цена от 115 евро и е много изгоден, ако хотелите са в центъра на Истанбул. Двупосочния билет без преспиване е много евтин – около 75 лева.

Удобства – летище Ататюрк

Безмитните магазини на международното летище Ататюрк работят денонощно 7 дни в седмицата и предлагат богато разнообразие от кафенета, магазини и продукти на безмитни цени.

Резервация на самолетни билети до летище Ататюрк Истанбул

Можете да резервирате самолетни билети от и до международно летище Ataturk в Истанбул и така да осигурите билет за всички дестинации, обслужвани по целия свят. Можете да поръчате самолетен билет чрез системата за резервация още сега.

Comments Off |