people

Амелия Еърхарт – 115 години от рождението на авиаторката. Пилоти и авиатори

Днес се навършват 115 години от рождението на Амелия Ерхарт и Гугъл отбелязват това с промяна на своето лого, както имат обичай за всеки ден от годината. Тази годишнина е добър повод да си припомним Амелия Мери Еърхарт първата жена-пилот в САЩ и първата жена-авиатор, прелетяла над Атлантическия океан. Родена е днес, на 24 юли преди 115 години, а датата на смърта и неизвестна, тъй като по време на полет над Тихия океан, тя зчезва безследно на 2 юли 1937. Амелия Еърхарт е популярна с рекордите си, но и със своята смелост и положително влияние върху феминистичните движения.

Де Мойн щата Айова е почти символичен град в Америка, на когото се приписва пълния провинциализъм, но именно там малката Амелия вижда първия си самолет. Куриозното е, че тя отказва на баща си да полетят с него, защото не й изглеждал интересен.

Преживяла трудни времена, използвайки наследството от баба си и работейки, за да може да купи своя първи собствен самолет, от първото си качване на летящата машина, Амелия нито за миг не спира да се занимава с авиация и летене. След известния първи полет над Атлантика на милионерът-авиатор Чарлз Линдберг, Амелия получава покана да бъде първата жена, прелетяла опасно широкия океан до Европейското крайбрежие. За по-малко от едно денонощие, тя и нейната спътничка кацат в Бъри Порт, Уелс.
За своя кураж, Еърхарт получава Distinguished Flying Cross (Орден за постижения в авиацията) от Конгреса на САЩ, орден на „Почетния легион“ от правителството на Франция и златен медал на Националното географско общество.

Едва влязла в своята четиридесет годишнина Амелия изчезва по време на полет. Много са теориите за изчезването на самолета -едни смятат, че горивото на самолета свършва и той потъва в океана, че се разбива в останките на товарен кораб, друга теория твърди, че попадат на остров, четвърта – че Еърхарт и Нунан са спасени от патрулиращ японски кораб и пленени, дори че са шпиони. Щатски вестници излизат с новина, че Еърхарт не е мъртва, а живее в Ню Джърси под друго име.

Днес кончината на Амелия е загадка, която близките й са оставили неразгадана. И защо не – вероятно погълната от водите на океана, това е точно краят, който един смел и авантюристичен дух би пожелал.

Comments Off |

Самолетни билети

Вие можете сами да намерите своя полет и да резервирате самолетен билет още сега с бърза форма за ВСИЧКИ самолетни билети.

Можете сами да проверите всички полети до определена от вас дестинация – с цени, периоди, прекачвания, евтини варианти и бизнес класа варианти. Он-лайн формата ви води до същата форма, която използват всички туроператори, он-лайн резервационни форми и продавачи на самолетни билети в България.
Направете това сами – сами открийте своя полет и поне 10 варианта на разнообразна цена.

Не позволявайте на прекупвачи да оскъпяват вашия самолетен билет.

Comments Off |

Въздушни мили и бонуси при пътуване със самолет

Събирай въздушни мили при полет с една и съща авиокомпания или авиокомпании в алианс

Ако пътувате често със самолет, почти сигурно е, че знаете за отстъпките за лоялни клиенти, които получавате, ако ползвате една и съща авиокомпания или група от авиопревозвачи, каквито например са Star Aliance, Skyteam и други.

Loyal client, golden miles, frequent flyer или с други думи програмите за лоялни клиенти на различните авиокомпании обобщават правото ви на бонуси, ако сте верен клиент на даден превозвач. С всеки полет със дадена авиокомпания вие сте потенциален кандидат за точки, които се наричат мили, или въздушни мили. Събраните точки се отнасят не само за полети но и ако сте клиент на бизнес класа, ползвате коли под наем, хотели, брандирани кредитни карти или ако ползвате безмитния магазин във въздуха. Дори ревюта в големи травъл сайтове ви дават право на точки.

Събирай мили с всеки самолетен билет

Ако пътувате в Европа, регистрирайте се в системата на Стар Алайънс, която от момента на регистрация (не можете да вписвате минали полети) започва да отчита и отброява вашите мили и ви дава право да видите, след определен брой мили с какъв бонус разполагате.
С регистрация, вие получавате карта по пощата, но дори без нея, разполагате с виртуална карта с номер, който трябва да посочите ако резервирате онлайн самолетен билет или направо на чек-ин на летището при отпътуване. Този личен номер е вашия брояч на мили/ километри при всеки полет.
Хотелите, вписани в програмата Майлс енд Мор ви предлагат приблизително 500 въздушни мили при настаняване. Големите компании за отдаване на автомобили под наем като Сикст също ви дават точки.

В зависимост от честотата на пътуване, получавате един от няколко вида карти. Най-използваната е и най-масовата, с валидност до определени месеци и без начално насъбрани въздушни мили. За останалите е необходимо да сте летяли поне 35 000 мили в рамките на календарна година, в случая с превозвачи като Луфтханза, Хърватските авиолинии, Джърмануингс, Бруселс авиолинии, ЛОТ полски авиолинии, Луксеър и тн.

Друг алианс, обединяващ големи самолетни компании и авио превозвачи е Skyteam.com, обединение от китайски, руски, корейски и други авиолинии по света. На техния сайт можете да се класирате за frequent flyer програми и да се възползвате от намаленията и бонусите, предлагани от всеки от тях.

Тъй като местоположението ни в България често налага за превозвач да се използва българската авиокомпания Бългерия Еър, добре е да се запишете и в тяхната система за печелене на въздушни мили. Не забравяйте, че за съжаление, отделните авиопревозвачи не обединяват милите си, освен ако не са в обединение, подобно на това на Star Aliance.
На сайта на превозвача Bulgaria Air можете да видите някои от предимствата и бонусите, при пътуване като лоялен потребител. Сред тях са безплатни самолетни билети към превозвача, предимство при потвърждаване на резервации или чек-ин а на летището. Особено ценни са и правата да използвате по-тежък багаж, които се печелят бързо.

Накратко – за да печелите от всеки полет, преди да летите задължително се регистрирайте във програмата за лоялни клиенти на авиокомпанията, с която ще летите. Безплатно е и ще ви се отблагодари един ден, стига да пътувате сравнително често със самолет.

Спазвайте препоръчителната политика за вписването на милите – някои компании като Еър Франс искат да сте вписали полетите си приблизително 2 седмици преди пътуване, за да ги отчетат. С една дума – създайте си добрия навик да вписвате полетите си в системата на превозвача веднага щом резервирате полет или купите самолетен билет.

Мили събирате, независимо къде сте резервирали своя полет. Уточнете това, когато резервирате самолетен билет с туроператор.

Comments Off |

Самолетен билет до Пекин

Евтин самолетен билет до Пекин – не можете да закупите, поради реално скъпата дистанция между София и Пекин. Ако следите редовно промоциите с нас и се запишете за нашия нюзлетър с ключова дума “Пекин” (или която и да е дестинация, за която билетите са скъпи, тъй като е далечна или с редки полети) ние можем да ви изпратим промоционална цена от някой от големите превозвачи веднага, щом такава е налична.

Днес – 18 юли 2012 до 25 юли 21012 (период от една седмица) можете да закупите двупосочен самолетен билет София – Пекин – София на цена от 559 евро.

Редовните самолетни билети по маршрута са около 30% по-скъпи. Тази отлична сделка е валидна за пътувания от 20 октомври 2012 до 20 март 2012, без Коледните и новогодишните празници.

Резервирайте сега на 02/ 983 33 22 – тази ниска цена е приложима през туроператора Александър Тур, една от най-старите агенции за самолетни билети на българския пазар, която благодарение на 20 годишния си опит ви доставя самолетни билети на изгодна цена. Превозвачът е Луфтханза.

Comments Off |

Застраховка при изпуснат полет

Нискобюджетната авиокомпания ИзиДжет пуска застраховка при изпуснат полет

Пропуснатият полет е сериозна грижа за всеки, на когото се случи и всички обяснения за тежък трафик, затворен гейт, ранен чек-ин и прочее проблеми, които се явяват причина за изпуснатия полет не са аргументи, когато се опитате да замените полета си с друг или да потърсите обезщетение.

Според най-новата застраховка в самолетните пътувания, имате шанс да получите обезщетение при закъснение, ако са ви забавили на скенера или пък сте попаднали в задръстване. За да получите своето обезщетение, не е необходимо да се обосновете каква е била причината. Може да сте се успали или да сте пристигнали 2 мин. след затварянето на гейта – досега за да получите обезщетение с повечето превозвачи, бе необходимо да докажете, че трафикът, поради който сте закъснели не е по ваша вина и е бил в размери извън предсказуемите – сега можете да спестите причините за себе си.

При изпуснат полет авиокомпанията ИзиДжет ви дава няколко възможности:

  • Да вземете следващия полет на easyJet в за същата дестинация, при наличие на свободно място
  • Да възстановите стойността на билета в пълен размер (включително и предплатените услуги).

За да получите обезщетението е необходимо:

  • Да сте на летището до 4 часа след часа на полета
  • Да подадете жалба на гишето на easyJet, ако имат представителство на летището, ако не – след като се свържете с тяхното представителство по телефона, но без да напускате летището
  • Да отговаряте на условията за пътуване

Новата услуга, наречена застраховка No Exclusions, е радикално нова в културата на пътуване със самолет.

Застраховката е на изгодната цена от приблизително 12 евро за двупосочен самолетен билет. В България застраховката при изпуснат полет е разработена заедно със застрахователната компания Мондиал Асистънс и можете да я закупите единствено при покупка на билета онлайн. Тя струва 7,5 паунда (9,5 евро) за еднопосочен самолетенбилет и 9,5 паунда (12,05 евро) за двупосочен самолетен билет.

Някои туристически агенции асистират със закупуването на застраховката, например Александър Тур (20 години продажба на самолетни билети). Он-лайн системите за закупуване на самолетен билет извън ИзиДжет не позволяват включването на услугата.

Comments Off |