people

Храна в самолета

Истинската причина за храната без вкус по време на полет

Да си го кажем направо: въпросът защо храната в самолета често има изкуствен вкус си го е задавал всеки, пътувал в икономична класа. Кратките полети и идеята, че човек често успява да похапне преди да се качи на самолета, не пречат да се даде ниска оценка на храната, която ни сервират по време на полет със самолет.

Според проучвания на специалисти от институт Фраунхофер, причината не е в качеството на хранителните продукти, така че не бързайте да стреляте по готвача. Една от причините е промяната на вкусовите рецептори, които реагират различно при голяма надморска височина. Вкусовите рецептори са първите, които се притъпяват, при височина над 2км. Можете да опитате сами, ако носите храна със себе си – пиле или риба, дори спагети имат объркващ, притъпен вкус.

Евтини самолетни билети Виена

Учените правили тестове във въздуха, обобщават, че комбинацията от височина и сух въздух каратрецепторите ви да реагират така, сякаш имате настинка, със загуба на пълната си възприемчивост. Усещането за солено и сладко се притъпява с около 30%, а сухия въздух влияе върху лигавиците, които са основните сензори за миризма и вкус.
За да засилят вкуса, компаниите, приготвящи храната за самолетен полет прибавят глутамат – всеизвестната тайна съставка за по-отчетливо възприемане на вкуса. За някои от участниците в експеримента, шумът в кабината също е оказал влияние. При провеждане на отделно проучване, 48 участници опитват различни на вкус храни с вързани очи, със слушалки на ушите. Част от тях се хранели в пълна тишина, а останалите – на шум. В резултат, тези, които се хранели на шум, имали по-слабо усещане за солено и сладко, но храната им се е сторила по-хрупкава.

Така че не се учудвайте на странния вкус на самолетните сандвичи и лошото кафе. Може би причината е в нас!

 

 

Comments are closed.